Studenter2017-08-18T14:54:20+01:00

Våra studenter

Kvalitetskontroll är en högt specialiserad yrkesroll – okänd för många men av fundamental betydelse för vår tillvaro. Möt ett par av våra tidigare studenter och hör vad de tycker om den utbildning de gått, och om sina yrken.

Möt Conny Karlsson

———————————–

Conny Karlsson gick den ettåriga utbildningen till inspektions- och provningstekniker(IPT) år 2010. Idag jobbar han som provningstekniker på FORCE Technology i Linköping.

– Den ettåriga kursen var bra. Man fick lära sig allt i hela branschen på kort tid., provning, besiktning, materiallära. Bra stämning och arbetskamrater gör att det alltid är roligt.

Under utbildningen praktiserade Conny i 12 veckor på kärnkraftverket i Forsmark. De var 22 personer som gick IPT 2010 och alla har jobb idag. Conny menar att man efter utbildningen blir komplett i alla metoder och redo att certifieras när man får jobb. Många företag har behov av denna kompetens i sitt kvalitetsarbete, det sparar pengar och ger bättre kvalitet.

Det handlar inte bara om att kunna tekniken. Det handlar även om ett kvalitetstänkande som man får med sig från skolan. Om man skall kontrollera svets så måste man veta lite om svetsning i t.ex. visuell kontroll.

– Jag ångrar inte att jag gick denna utbildning. Det är ett fritt arbete, med frihet under ansvar. Man sköter sig själv. I mitt fall är det varierande, jag åker och jobbar på olika ställen och träffar nya människor hela tiden.

Det finns även möjlighet att jobba i andra länder eftersom oförstörande provning är universell. Ultraljudsprovning är kanske den mest spännande, då det finns så mycket utvecklingsmöjligheter och spännande tillämpningar.

Möt Tobias Englund

———————————–

Tobias Englund gick under 2013 den ettåriga inspektions- och provningsteknikerutbildningen i Eskilstuna och Västerås.

– Det var en bra utbildning med bra upplägg. Utbildningen gav kunskap om stålets och materials uppbyggnad, svetsteknologi, korrosion, konstruktion med beräkningar.
– Det var en aha-upplevelse att lära sig allt detta. Det var inget som jag kommit i kontakt med tidigare, berättar Tobias.

Att läsa standarder och instruktioner var något som Tobbe hade med sig från tidigare roller. Han har även lärt sig att ta människor och få skinn på näsan.

– I det här jobbet måste man våga säga ifrån. Och samtidigt kunna ge beröm på bra jobb på ett konstruktivt sätt, säger Tobias.

Tobias tror att hans kompetens och utbildning är något som många företag skulle ha nytta av. ”De skulle tjäna både tid och pengar med denna kompetens innan de påbörjar arbetet”.

För att lyckas i den här rollen krävs vilja att lära, engagemang, arbetsvilja. Man måste kunna arbeta under eget ansvar.

– Att gå den här utbildningen är helt klart det bästa jag gjort!, säger Tobias